QUÈ ÉS LA PSICOGERONTOLOGIA?

(Versión del artículo en castellano aquí)

La Psicogerontologia és la branca de la Psicologia que se centra en l’estudi del procés d’envelliment per promoure la salut psicològica i el benestar emocional de les persones majors i del seu entorn familiar i social.

El procés d'envelliment i l’etapa de la maduresa i la vellesa impliquen canvis vitals que suposen tant guanys com pèrdues. Aquests canvis requereixen posar en marxa processos d’adaptació importants i plantegen necessitats específiques que han de ser ateses de manera especialitzada.

A nivell psicològic, són exemples de necessitats d'atenció específiques: els processos de dol, la soledat no desitjada, la preparació per a la jubilació, pors específiques com la por a la mort o a les caigudes, l'afrontament de problemes de salut o mobilitat, dolor crònic, requeriments d'adaptació per la pèrdua de capacitats, deteriorament cognitiu, etc. 

Dins les Ciències Socials, la Gerontologia és una ciència multidisciplinar que podem definir com la Ciència de l’envelliment. L’hem de distingir de la Geriatria, que és la branca de la medicina que s’ocupa de les malalties pròpies de l’etapa de la vellesa. La Psicogerontologia és la branca de la Psicologia que se centra en els canvis vitals i les necessitats pròpies de l'etapa de la maduresa i la vellesa.

La Psicogerontologia ens permet atendre aquesta etapa de la vida aplicant els coneixements de la Psicologia en dos grans àmbits d’actuació: 

1- des de la perspectiva de l’envelliment actiu, dins el procés d’envelliment normal, amb l’objectiu d’optimitzar les oportunitats de salut i participació per potenciar la qualitat de vida de les persones majors i impulsar la prevenció de cara al futur.

2- des de la perspectiva de l’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, en els casos en què la persona major presenta patologies (físiques, psicològiques o socials) que requereixen de cures especials al trobar-se en una situació de vulnerabilitat. Des d’aquesta perspectiva, s’atén tant a la persona major com a les persones que la cuiden i al seu entorn.


L’envelliment progressiu de la població, junt amb el context actual de pandèmia, fa encara més necessària la conscienciació sobre la necessitat d’una abordatge integral de la salut de la població major. Resulta fonamental incloure l’atenció psicològica en els recursos per millorar la qualitat de vida de les persones quan ens feim grans.



Podeu visitar el nostre Gabinet fent clic a la imatge.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BURNOUT DOCENT O LA SÍNDROME DEL PROFESSOR CREMAT

LA PADRINA TÉ POR DEL WATSAP? COM AJUDAR LA GENT GRAN A UTILITZAR LA TECNOLOGIA.